Antropometrik Ölçümler ile Lipid Parametreleri Arasındaki İlişki

Dr. Nadire KÜÇÜKÖZTAŞ*, Dr. Özlem BARAK SERKANT**, Dr. Tevfik Tanju YILMAZER**, Dr. Murat SUHER**

*Sağlık Bakanlığı İstanbul Beykoz Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul
**Sağlık Bakanlığı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Ankara

Özet

Amaç: Obezite ve dislipidemi günümüzde giderek artmakta olan bir sağlık sorunu olup çeşitli kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkilidir. Total vücut yağını ve dağılımını ölçen çeşitli görüntüleme yöntemleri geliştirilmiş olmasına rağmen, basit antropometrik ölçüm yöntemleri klinik pratikte halen geçerliliğini korumaktadır. Bu çalışmanın amacı basit antropometrik ölçümlerle lipid parametrelerinin ilişkisini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Mayıs 2004-Mayıs 2007 tarihleri arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları servisinde yatarak takip edilmiş diyabet tanısı olmayan ve yatışından önce antilipidemik ilaç tedavisi almayan toplam 267 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaş, bel çevresi (BÇ), bel kalça oranı (BKO), bel boy oranı (BBO), vücut yağ indeksi (VYİ), vücut kitle indeksi (VKİ) ile total kolesterol (TK), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), trigliserid (TG) parametreleri kaydedildi.
Bulgular: İstatistiksel değerlendirme sonucunda VYI ile TK, LDL arasında, VKİ, bel çevresi, bel boy oranı ile de TG arasında korelasyon vardı. Antropometrik ölçümlerle HDL arasında ise belirgin bir ilişki yoktu. Lipid profili içerisinde ise TG ile bel çevresi ve VKİ arasında yakın bir ilişki görüldü (p=0,015, p=0,010).
Sonuç: VYİ, VKİ, bel çevresi ve bel boy oranı dislipidemi prediktörü olarak klinik pratikte kullanılabileceği düşünüldü.
Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçümler, Hiperlipidemi, Obezite

The Relationship Between Anthropometric Measurements and Lipid Parameters

Summary

Aim: Obesity and dislipidemia are increasing problems in many countries and are related to multiple cardiovascular risk factors. Although imaging techniques can determine total body fat and its distribution reliably, simple anthropometric measurements remain important in clinical practice. The purpose of this study was to determine the association between some simple anthropometric measurements and lipid parameters.
Material and Method: Two hundred sixty seven patients who were hospitalized at Internal Medicine Clinic of Ankara Ataturk Teaching and Research Hospital between May 2004-May 2007 were included in this study. The patients with diabetes and taking lipid lowering agent were excluded. In all patients, waist circumference(WC), waist to hip ratio (WHR), waist to height ratio (W/Ht), body fat index (BFI), body mass index (BMI) and total cholesterol (TC), triglyceride (TG), high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), the ratio of total cholesterol to high density lipoprotein (TC/HDL) were recorded. There was correlation between BFI with TC, LDL and between BMI, WC, W/Ht with TG.
Results: There wasn’t any significant correlation between anthropometric measurements with HDL. Among lipid profile, TG showed the closest correlation with WC and BMI (p=0,015, p=0,010).
Conclusion: BFI, BMI, WC and W/Ht can be used as predictor of dyslipidemia in clinical practice.
Key Words: Anthropometric measurements, Hyperlipidemia, Obesity



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica