Çölyak Hastalığının Sıklığı Semptomları ve Üreme Sistemi Üzerine Etkileri

Doç.Dr. İdris ŞAHİN*, Uzm.Dr. Savaş KANBUR**

*İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Aabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı, Malatya
** SB Ankara Sincan Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Ankara

Özet

Çölyak Hastalığı (ÇH), glutene karşı kalıcı intoleranstır ve otoimmün mekanizma ile oluşmaktadır. ÇH’ı genetik olarak yatkın kişilerde, glutene maruz kalındığında ince barsak bozukluğu ile kronik malabsorbsiyona yol açan bir hastalıktır.
Epidemiyolojik çalışmalar, ÇH’nın sık görülen bir hastalık olduğunu göstermiştir. Yaklaşık 1/250’yi etkilemektedir. Batı Avrupa’da ortalama prevalansı 1/300 civarındadır. Geniş bir spektruma sahiptir. Başlıca semptomlar demir eksikliği anemisi, karın ağrısı, ishal ve daha az olmak üzere dermatitis herpetiformis, depresyon, çeşitli nörolojik semptomlar, iştahsızlık, kemik ağrıları ve osteoporozdur. Bazı olgularda semptomlar hafif veya nonspesifiktir. Bu olgularda tanı genellikle erişkinlikte konulmaktadır.
Yakın zamanda, ÇH’ı ile üreme sistemi arasında ilginç bağlantı saptanmıştır. ÇH’ı ile infertilite arsındaki ilişki tartışmalı olmakla birlikte; ÇH’ı olan kadınlarda başta infertilite, aburtus, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, intra-uterin gelişme geriliği, emzirme süresinde kısalma gibi reprodüktif sistem bozukluklarında artma saptanmıştır. Bu nedenle standart değerlendirmede aşikar bir neden saptanmayan infertil kişilerde ÇH’ı araştırılması tanısal prosedürün bir parçasını oluşturmaktadır.
Anahtar kelimeler: Çölyak hastalığı, Gluten, Üreme sistemi, İnfertilite

Symptoms and Prevalance of Celiac Disease and Effects of Celiac Disease on Reproductive System

Summary

Celiac disease is a permanent intolerance to gluten, probably induced by an autoimmune mechanism. Celiac disease is a chronic malabsorption disorder of the small intestine, caused by exposure to dietary gluten in genetically predisposed subjects.
Epidemiological studies have shown that coeliac disease is very common and affects about one in 250 people. In Western Europe, the overall prevalence is at least 1:300. This condition presents a wide spectrum of symptoms, including iron deficiency anemia, abdominal pain, diarrhea, and, less frequently, herpetiformis dermatitis, depression, various neurologic signs, anorexia, bone pain, and osteoporosis. In some cases, symptoms are mild and nonspecific, and the disease is occasionally diagnosed in the adult.
During recent decades, some interesting data have shown an association between celiac disease and reproductive disorders. Controversy exists regarding the association between celiac disease and infertility; an increasing incidence of reproductive problems, including infertility, miscarriage, low birth weight newborns, intra-uterine growth restriction and short duration of breast-feeding are known to exist in women with coeliac disease. Screening for coeliac disease should be part of the diagnostics work-up of infertile women particularly when no apparent cause can be ascertained after standard evaluation.
Key Words: Celiac disease, Gluten, Reproductive system, Infertility



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica