Gecikmiş Radyasyon Nekrozu

Uzm.Dr. Bilge RENKLİYILDIZ, Doç.Dr. Neşe SUBUTAY ÖZTEKİN, Doç.Dr. Mehmet Fevzi ÖZTEKİN

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, Ankara

Özet

Radyasyon tedavisi halen pek çok santral sinir sistemi malignitesi için başlıca tedavidir. Gecikmiş radyasyon nekrozu radyasyon tedavisinin korkulan bir komplikasyonudur. 5000 cGy’nin üzerindeki total dozlarda oluşur ve tumor rekürrensini radyasyon nekrozundan ayırmak zor olabilir.
Burada 5 yıl önce santral sinir sistemi malignitesi nedeniyle radyasyon tedavisi alan ve irradyasyon alanında radyasyon nekrozu gelişen bir olgu sunulmuştur. Radyoterapi sonrası nörolojik anormalliği olmayan 48 yaşında erkek hasta, Aralık 2003’te hastanemize miks disfazi ve sağ hemiparezi ile başvurdu.Magnetik rezonans görüntülemede sol temporalde kitle lezyonu ve kontrlateral beyaz cevher anormalliği saptandı. MR-Spektroskopi ile sol temporal lobda radyasyon nekrozu ve kontrlateral temporal lob beyaz cevherde demiyelinizasyon saptandı.
Bilgisayarlı beyin tomografisi ve magnetik rezonans görüntüleme radyasyon nekrozunu yüksek sensitivite ile saptayabilir. Bununla birlikte, bu görüntüleme tekniklerinin radyasyon nekrozu ile rekürrent veya residüel beyin tümörünü ayırma yeteneği düşüktür. Orijinal tümör bölgesinde kitle etkisi ile başvuran radyasyon nekrozu vakalarında PET, SPECT, anjiografi ve MR-Spektroskopi faydalı bilgiler sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Radyasyon nekrozu, MR-Spektroskopi

Late-Delayed Radiation Necrosis: Case Report

Summary

Irradiation is still an essential treatment for many central nervous system ( CNS ) malignancies. Latedelayed radiation necrosis is a feared complication of irradiation. It occurs at total doses greater than 5000 cGy and distinguising tumor recurrence from radiation necrosis may be diffucult.
Here, we present a case who received irradiation for CNS malignancy 5 years ago and who developed radiation necrosis in the irradiation area. 48 year-old-patient who do not have neurological abnormality after radiotherapy was admitted to our hospital with mixed dysphasia and right hemiparesis in 2003 December. Magnetic resonance imaging revealed a left temporal mass lesion and contrlateral white matter abnormality.MR-spectroscopy showed radiation necrosis in the left temporal lobe and demyelination in the contrlateral white matter of the temporal lobe.
Computed tomography and magnetic resonance imaging can detect radiation necrosis with greater sensitivity. However, the ability of these imaging tecniques to differantiate between radiation necrosis and recurrent or residuel brain tumor is low. In this case of radiation necrosis, the patient presented with mass effect in the original tumor site, PET,SPECT, anjiography and MR-Spectroscopy provide usefull information.
Key Words: Radiation necrosis, MR-Spectroscopy



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica