Hemşirelerin Rehabilitasyon Hizmetleri ve Rehabilitasyon Hemşireliğine Yönelik Görüşlerinin Belirlenmesi

*Prof.Dr. Nuran AKDEMİR, *Arş.Gör. İmatullah AKYAR, **Arş.Gör. Ülkü GÖRGÜLÜ

*Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Ankara
** Gazi Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, Ankara

Özet

Amaç: Rehabilitasyon hizmetlerinin etkili yürütülmesinde; hizmeti veren hemşirelerin hizmet anlayışı, hizmetlere bakış açısı, hizmete ilişkin bilgi ve becerileri ve hemşirelerin bu alanlara yönelik gereksinimlerinin bilinmesi önemlidir. Araştırmada hemşirelerin çalıştıkları kurumdaki rehabilitasyon hizmetleri ve rehabilitasyon hemşireliğine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma Ankara il sınırları içinde yer alan üniversite hastanelerinden araştırmaya katılmayı kabul eden dört hastanenin fizik tedavi ve rehabilitasyon klinik ve polikliniklerinde çalışan 27 hemşire ile 15 Mayıs–29 Haziran 2007 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için kurumlardan yazılı, hemşirelerden sözel izin alınmış ve verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde yüzdelik hesaplaması kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmada hemşirelerin %50’si rehabilitasyon hizmetini hastanın en üst düzeyde bağımsızlığını sağlama, %22.7’si kaybolan fonksiyonlarını kazandırma ve %18.2’si hayatını kolaylaştırma ve yaşamına uyum yapmasını sağlama olarak tanımlarken; verdikleri hemşirelik hizmetlerini tedavi uygulamaları (%22.4), eğitim (%20.5), günlük yaşam aktivitelerine destek olma (19.6), psikolojik destekte bulunma (%19.6) ve danışmanlık (%17.9) olarak ifade etmişlerdir. Hemşirelerin %53.8’inin verilen rehabilitasyon hizmetlerini kısmen yeterli, %46.2’sinin ise yeterli bulduğu ve %70.6’sının hemşirelerin rol tanımları konusunda bilgi almak istedikleri saptanmıştır.
Sonuç: Araştırma sonuçları hemşirelerin rehabilitasyon hemşireliğini tedavi edici hizmet olarak algıladıklarını, rehabilitasyon hizmeti ile ilgili rol tanımlarının ve bilginin yetersiz olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon, Rehabilitasyon hemşireliği, Rehabilitasyon hizmeti

Determining the Opinions of Nurse’s About Rehabilitation Services and Rehabilitation Nursing

Summary

Aim: Having knowledge about nurses’ understanding, opinion, knowledge, abilities and needs in rehabilitation is important to serve rehabilitation effectively. In this study it is aimed to determine the opinions about rehabilitation services of their institutions and rehabilitation nursing.
Material and Method: Research was conducted as a descriptive study in four university hospitals of Ankara who accepted to join the study, between the dates May 15- June 29, 2007 with 27 nurses. The written permission was taken from the institutions, oral permission was taken from the nurses and a questionnaire developed by reviewing the literature by the researchers was used for data collection. Percentage values were used to evaluate the data.
Results: 50% of nurses define rehabilitation service as establishing maximum independence of patient, 22.7% of them letting patients gain loss functions, 18.2% of them facilitating life and adaptation of patients. Nurses define rehabilitation nursing activities as medical treatments (22.4%), education (20.5%), supporting activities of daily life (19.6%), supporting patient psychologically (19.6%) and counseling (17.9%). It is determined that 53.8% of nurses find rehabilitation services partly sufficient and 46.2% of them sufficient. It is also determined that 70.6% of nurses wanted knowledge about role definitions.
Conclusion: Our results show that the nurses perceive rehabilitation nursing as medical treatment; the knowledge and role definitions about rehabilitation services are insufficient.
Key Words: Rehabilitation, Rehabilitation nursing, Rehabilitation service



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica